Színes hétköznapok (2015/16)

A szürke hétköznapok kifejezést ismerjük. Nem csak a szófordulatot, de minden bizonnyal az érzéseket is, amelyek a napok változatlan egymásutánjában elborítanak. Ismerjük az unalmat, a hiábavaló várakozást, a türelmetlenséget, a lehangoltságot, a csüggedtséget, a kedvtelenséget és ki tudja még hány árnyalatát annak a szürkének, amely állítólag elfedi a fényt hétköznapjaink egén.

A színes hétköznapok ezzel ellentétben fényt, változatosságot, meleget, pezsgést, vidámságot, újdonságot, varázst, örömöt ígérnek. Életet, amilyenre Te is, én is vágyunk.

De nem a napok szürkék vagy színesek, hanem ahogy megéljük azokat. Képesek vagyunk-e az ismétlődni látszó helyzetekben a különbséget felfedezni? A színeket, árnyalatokat? A pillanatok egyszeriségét, kapcsolataink egyediségét, a feltárulkozó lehetőségeket, a döntéshelyzeteket, ahol tulajdonképpen rajtunk múlik, hogy szürkén vagy színesen látunk? Jelen vagyunk-e ott, ahol élünk?

Ahogy nézünk, meghatározza azt, amit látunk, és amit látunk, meghatározza azt, ahogy cselekszünk. Ahogyan a világot látjuk, meghatározza, milyen lesz az életünk. Színes vagy szürke. Rajtunk múlik.

A 2015/16-os tanév szakkollégiumi programjaival segíteni szeretnénk Neked, hogy saját életedben lásd a színeket, a perspektívákat, hogy több nézőpontból is merj ránézni helyzetekre, hogy legyen bátorságod a reflexióra, a gyarapodásra az önismeretben és a személyes fejlődésben.

„Ne gazdagságra és hatalomra áhítozz, hanem a lehetőség szenvedélyére, örökkön fiatal és lelkes szemekre, melyek mindenhol lehetőségeket látnak.” S. Kierkegaard

„Jézus megkérdezte: Mit tegyek veled? Mester – kérte a vak – hogy lássak!” Mk. 10,51